Fra skolebenk til skogsmaskin 

Mathilde Granli (21) overrasket alle da hun byttet ut skolen og håndballen med skogsmaskiner og motorsag.  

En kald vinter er i ferd med å bli våt og Mathilde Granli (21) har travle dager med å frakte tømmer fra de dype skogene på Østlandet, ut til skogsbilveiene, hvor de kan hentes og fraktes videre med tømmerbil.

Skogsmaskinfører. Veldig gøy! 

Som skogsmaskinfører for Holth Skogsdrift har Mathilde ansvar for store og kraftige maskiner. Hun kjører lastbærer og skal etterhvert prøve seg på hogstmaskin.

-Jeg synes det er veldig gøy! Det er lærerikt å drive med, og man får en hverdag der man er mye ute i frisk luft. Jeg trives godt i naturen. For meg er det en bedre arbeidsplass enn å være på et verksted eller et kontor hele dagen, sier Mathilde. 

Mathilde kjører kraftige, dyre maskiner. Det er et stort ansvar – men hun stortrives med det!

Overrasket alle med jobb i skognæringen 

Hvordan havnet hun her? Ingen i familien hennes har noen gang eid skog eller jobbet i skognæringen. Heller ikke er hun oppvokst på gård. Frem til hun begynte på videregående levde hun et helt vanlig liv i et byggefelt på Rakkestad, hang med venner og spilte håndball.  

-Det var ingen som så for seg at jeg skulle drive med det jeg gjør nå. Det var helt fjernt egentlig, sier Mathilde.  

Det begynte med en motorsag.

Valgte naturen

Da ungdomsskolen nærmet seg slutten, var Mathilde lei. Teoretiske fag hadde aldri vært noe for henne og det tæret på motivasjonen. Noen kompiser og venninner snakket om å søke seg til Tomb videregående skole i Råde. De fortalte at fagene der var mer praktisk rettet. Man kunne være ute, lære om skogbruk og landbruket. Mathilde er en aktiv jente, som  liker  praktiske arbeidsoppgaver og liker å bruke kroppen.

-Så da ble det sånn! Jeg hadde lyst til å gjøre noe annerledes. På Tomb fikk jeg lære om skogbruk og landbruk. Det er en del teori der også, men det er mer rettet mot det praktiske livet.  Heller enn å finne X-en i et mattestykke. Når man kan bruke det man lærer på skolen i det virkelige livet. Da får man automatisk mer lyst til å lære!  

Et uvanlig studieløp mot jobb i skognæringen 

Mens de fleste som drømmer om en jobb i skogen, søker seg til en skogutdannelse ved NMBU eller HINN Evenstad, gikk Mathilde 3 år på naturbruk ved Tomb VGS, og deretter et år påbygg. Hva hun skulle bruke utdannelsen sin til var ikke klart for henne før hun et stykke inn i andre året ble invitert med til sagbruket på Tomb. Ved Tomb VGS fantes det en gruppe med 8-10 elever som kaltes for “Tomb tevlere”. De drev med motorsagtevling og hadde faste øvingsdager på sagbruket. 

-Jeg var med der en kveld og syntes det så artig ut. Det var liksom noe annerledes, sier Mathilde.  

Neste gang fikk hun prøve selv.  

Det var det gode samholdet i motorsagmiljøet som fikk Mathilde til å fortsette. Etter at hun kjøpte sin egen motorsag, var hun klar for å satse.

-Det var en start. Når man ikke har gjort det før, er det mye å sette seg inn i. Man må lære de ulike øvelsene og prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg hadde jo aldri tatt i en motorsag før jeg begynte på landsbrukslinjen, så det var jo også en måte å lære å bruke utstyret på.  

Bruker motorsagen som i skognæringen 

Motorsagtevling innebærer å utføre bestemte øvelser og demonstrere ulike teknikker, som er kjent fra skogbruket. Det kan være manuell hogst; å felle et tre på få minutter eller så riktig som mulig eller presisjonsøvelser, som å kappe en liggende tømmerstokk uten å skjære i bakken. Det gikk ikke lenge før Mathilde var en fast del av miljøet.  

-Det var ikke egentlig det at “motorsag er så gøy!”. Det handlet mer om samholdet i gjengen og hvordan motorsagmiljøet var, som gjorde at dette var så morsomt å holde på med. Det var veldig inkluderende. Sånn er det egentlig generelt i skogbruket. Alle er veldig inkluderende der også, sier Mathilde. 

Sparte til egen motorsag 

Da sommeren kom, jobbet hun ferien igjennom for å spare til sin egen sag – en STIHL 362, 60 kubikks motorsag. Fra da av var hun klar for å satse. Nå skulle hun tevle for alvor! 

-Jeg tenkte egentlig ikke at jeg hadde noe spesielt talent for dette, men bare at det var veldig gøy. Og så var det det fritiden gikk til da, mens vi bodde på internatet på Tomb. Det er jo begrenset hva annet man kan finne på når man ikke har billappen, sier hun.

Mathilde har markert seg både i NM og EM i motorsagtevling. Nå snuser hun på landslaget.

En enkel seier  

Et sommerstevne i Trøgstad ble debuten hennes. Hun tevlet i øvelsene “over og under”, “presisjon” og “sverdsnu”, og fordi det bare var én annen deltaker i kvinneklassen, som i tillegg var medlem av dommerpanelet, ble det en enkel seier.  

-Det var folk som var med bare for gøy, og for min del var det bare for å prøve seg. Jeg hadde jo kjøpt motorsag og måtte begynne et sted. Det var en fin start og jeg fikk lyst til å fortsette!  

En plass på pallen  

Derfra har det bare gått oppover. I 2022 deltok Mathilde i Norgesmesterskapet i motorsagtevling, som ble arrangert av Norges Bygdeungdomslag. Stilt overfor et trettitalls andre deltakere, tevlet hun i “kvisting”, “felling”, “over og under” ,“sverdsnu” og “presisjon”. Denne gangen ble hun Norgesmester i øvelsen felling, og samlet sett tok hun andreplassen i kvinneklassen. Våren 2023 deltok hun på EM i Kongsberg og ble da den tredje beste i “over og under” i Europa.  

-Det var veldig artig at jeg gjorde det så bra, for da jeg startet med dette var det mange som var sånn: “Nja, klarer du dette her da, Mathilde? Du som aldri har drevet med motorsag før”. Noen var litt sånn smånegative, men jeg vil jo si at de fikk litt bakoversveis da de så at dette gikk veien og at jeg fikk det til, det handler om å ha troen på seg selv, sier hun.

En plass på pallen! I årenes løp har Mathilde bevist at hun hører til i toppen. Og det er ingen som stiller spørsmål ved ferdighetene hennes lenger.

Manglet skogfag 

Mathilde hadde for lengst dreid interessen fra landbruket til skognæringen. Da hun skulle ut i praksis i regi av skolen, tenkte hun det var dumt å bruke tiden sin på noe som ikke interesserte henne like mye og fikk i stedet være utplassert hos Viken Skog.  

-Skogbruket var interessant! Jeg fikk være med to skogbruksledere ut i skogen. Jeg fikk se skogsmaskinene; lastbærer og hogstmaskin, og fikk et innblikk i alt skogsarbeidet og planleggingen rundt det. Jeg fikk være utendørs og folk var så blide og hyggelige. Det var liksom en arbeidsplass som passet perfekt for meg!  

Så snart hun var ferdig på videregående, ville hun skaffe seg lærlingeplass i skognæringen, og fikk det hos Holth skogsdrift. Men fordi hun ikke har gått skogbruk, må hun ta dette som privatist og avlegge en skriftlig eksamen under læretiden.  

-Det var veldig deilig å begynne å jobbe. Når man er ferdig på jobb, er man ferdig på jobb. Så klart er det oppgaver man må gjøre som lærling etter arbeidstid også, men det er noe helt annet enn å gå på skole og ha prøver og innleveringer, sier Mathilde.  

Vil bli i skognæringen 

Hun er trygg på at hun har valgt riktig yrke. Og riktig hobby. Nå drømmer hun om en plass på landslaget i motorsagtevling. Og hun er sikker på at hun vil bli værende i skognæringen.  

– Jeg trives veldig der jeg er og etter læretiden min håper jeg at jeg får lovt til å bli værende. Her har jeg gode kollegaer som hjelper meg og vil meg alt godt. Skogbruket er bærekraftig. Det blir aldri borte. Man planter ny skog igjen, slik at neste generasjon kan få utbytte i dette om noen år. Det er jo en fornybar ressurs. Og det er artig å være en del av dette! Jeg føler jeg er med på noe som er bra. Det er noe jeg kan drive med for alltid. Det vil alltid være arbeid i skogen!