Skogen blir Elida (15) sin arbeidsplass i tre uker

28 ungdommer har vært på skogkurs på Sønsterud, før de skal ut i arbeid for Skogselskapet i Hedmark. Blant dem er 15 år gamle Elida Lundsbakken fra Rena.

Artikkelen ble først publisert i Østlendingen 29. juni 2020, av Frida Saxrud

Leder for prosjektet JOB:U (jobb for ungdom), Lars Erik Rønningen, forteller at de mottok 100 søknader på sommerjobbene.

– Det er helt fantastisk! Ungdom er absolutt ikke late, smiler han.

Kurset har gått fra mandag til onsdag, og ungdommene har sovet på internatet på Sønsterud i den perioden. Nå er alle sommerjobberne sertifiserte og begynner i jobben førstkommende mandag.

– Vi har en rekrutteringstanke bak sommerjobbene. Vi ønsker å øke interessen for utdanning og arbeid innen skogbruk. Det har aldri vært så mange søkere på sommerjobb her tidligere, og vi har heller aldri ansatt så mange før, sier Rønningen.

Første sommerjobben

Dette er Elida Lundsbakkens første sommerjobb noensinne. Hun visste ikke helt hva hun gikk til, men ble positivt overrasket.

– Egentlig ville jeg plante skog i sommer, men jeg og mamma fant ut at dette var det beste alternativet. Jeg hadde aldri brukt en ryddesag før jeg kom hit på mandag og nå vet jeg hvordan det gjøres. Det har vært noen veldig lærerike dager, sier Lundsbakken.

Hun forteller at det har gått helt greit å sove på internat i tre dager.

– Det eneste dumme er at jeg glemte pute, så det har vært litt vanskelig å sovne, ler hun.

28 ungdommer blir kurset i bruk av skogryddesag av Håvard Midtskogen.

Tre uker arbeid

Nå som kurset er gjennomført, skal Lundsbakken jobbe tre uker i skogen.

– Det er veldig spennende å få jobbe ordentlig i tre uker. På kurset har vi ikke hatt fulle dager og jeg lurer på hvordan det kommer til å bli. Sagen er veldig tung, så jeg kommer nok til å bli sliten på slutten av dagen.

Av de 28 ungdommene som deltok på kurset, var seks av de jenter.

– Det var ingen selvfølge i det hele tatt, men jeg synes det er kult at jenter også er med. På mitt team er vi faktisk 50 prosent jenter som skal jobbe sammen i de tre ukene framover, sier Lundsbakken.

Rekruttering i praksis

– Dette er rekruttering i praksis, sier Jørn Lileng som leder det nasjonale Velg Skog programmet. Det er virkelig inspirerende å se hva skogorganisasjonene får til rundt omkring i landet, og som setter alle de spennende jobbmulighetene i skogbruket på kartet, avslutter han.