Skogbruksplanlegger
Skogbruksplanleggeren er ansatt i skogandelslagene. Deres arbeidsoppgaver har forandret seg mye de siste 10-15 årene. I dag registreres alle grunndata fra skogen ved hjelp av digitale verktøy. Skogbruksplanleggeren må derfor ha interesse for datahåndtering. Den ideelle skogbruksplanleggeren er flink til å kommunisere, interessert i data og glad i å være ute i frisk luft.
Ingen kan dekke alle arbeidsoperasjonene og de fleste spesialiserer seg på ett eller to fagområder som er beskrevet nedenfor:
Prosjektledelse:Kontakte oppdragsgiver for å utforme kartprosjekt, framdriftsplan og sluttprodukter. Legge premissene for å heve kompetansen om skogbruksplanen til skogeierne.
Fjernmåling: Registrer volum og høyde og andre skogsvariabler ved hjelp av fotogrammetri i 3D eller i 2D. Arbeidet danner grunnlaget for hele skogbruksplanen og er særdeles viktig for et godt sluttprodukt.
Feltbefaringer: Gjennomføre etterkontroll av fjernmålingsdata og utarbeide forslag til behandlingstiltak i skogbruksplanen. Kan også bestå av spesialregistreringer.
Kartarbeid: Kartarbeid i geografiske informasjonssystemer (GIS)
Kundeveiledning og kursledelse: Aktiv og systematisk kundeveiledning og oppfølging gjennom de nye digitale skogbruksplanverktøyene. Erfaring viser at kunnskap og veiledning om skogbruksplanen gir økt aktivitet i skogen.
Verditakster og økonomiske beregninger: Utarbeider erstatningsgrunnlag for frivillig vern, annet vern og andre offentlige inngrep som vegutbygging, kraftlinjeutbygging, offentlige reguleringer.
Produktutvikling: Delta i arbeide med å videreutvikle nye produkter i de geografiske informasjonssystemene.